1اشاره
1اشاره
مجموعه گردشگری عباس آباد بهشهر

معرفی مجموعه تاریخی عباس آباد بهشهر

مجموعه گردشگری عباس آباد بهشهر

مجموعه تاریخی عباس آباد یکی از مهم و بزرگ ترین باغ های ایرانی به جای مانده می باشد که در دامنه رشته کوه های البرز و در ۹ کیلومتی شهرستان بهشهر در شرق استان مازندران واقع شده است. این مجموعه ی تاریخی در سال ۱۳۴۶ ثبت آثار میراث ملی کشور شده است و در میان ۹ باغ ایرانی ثبت شده در یونسکو، تنها باغی است که در شمال کشور قرار گرفته است. بنابراین، عباس آباد بهشهر مهم ترین باغ غیر کویری ایران به شمار می آید.

باغ های ایرانی یکی از بهترین نمودهای ذهن خلاق بشر است. طراحی باغ ایرانی،‌ بر اساس زاویه مناسب و نسبت های جغرافیایی انجام می شود و معمولاً‌ به نام چهارباغ معروف هستند. ساخت باغ های ایرانی بر اساس راهکارهای مهندسی خلاقانه و هوشمندانه و همچنین سیستم های پیچیده مدیریت آب انجام می شود.

مجموعه تاریخی عباس آباد در سال های ۱۰۲۰ و ۱۰۲۱ و به دستور شاه عباس اول صفوی ساخته شد و شامل سد، مخزن، گل باغ، کاخ، حمام، دو برج آجری، آسیاب آبی و دریاچه ی سد می شود. این مجموعه نزدیک به ۵۰۰ هکتار وسعت دارد و سد آن هم گنجایشی برابر با ۶۰۰ هزار متر مکعب آب داد. جنس بدنه ی سد از ساروج است و این سد هم جزو آثار تاریخی و فرهنگی ایران ثبت شده است.

دریاچه طبیعی عباس آباد

دریاچه ی طبیعی عباس آباد بهشهر حدود ۱۰ هکتار وسعت دارد و عمارتی نیز در وسط آن قرار گرفته است. این عمارت ۷ متر قطر و ۱۴ متر ارتفاع دارد. در فصل های پر باران سال که دریاچه آبگیری می کند، این عمارت به صورت کامل به زیر آب می رود و فقط درختچه های بالای آن سر از آب بیرون می آورند. گاهی وقت ها که ارتفاع آب خیلی بالا باشد، شاید این درختان هم کامل به زیر آب بروند. ولی در فصول گرم و کم باران سال، آب دریاچه پایین تر آمده و عمارت هم قابل مشاهده می شود. در تابستان ها این دریاچه شاید حتی کاملاً‌ خشک شود.

باغ تاریخی عباس آباد

این باغ در بالای تپه ی مشرف بر دریاچه احداث شده است. مهندسان دوره صفوی برش هایی را در تپه های این منطقه ایجاد کردند و ساختاری پلکانی به آن دادند و شکل باغ ایرانی را به این طریق ساختند.  در قسمت تراس اصلی این باغ که رو به دریاچه است، حوض آبی بزرگ قرار گرفته و در ادامه ی مسیر باغ حوض های کوچک تری قرار دارند. آب در حوض های پایین دستی بر اساس شیب باغ و پته حرکت می کرد و جای بود. ولی حوض های کنار دستی از طریق لوله‌ های سفالی پر می شدند.

ناگفته نماند که به جز بناهای ذکر شده تاریخی در عباس آباد، کل محیط محوطه هم جنگلی و سرسبز است و خود نیز یکی از جاذبه های گردشگری شهر بهشهر به شمار می رود. کل محیط این پارک جنگلی برابر با حدود ۱۳۸ هکتار است که در آن درختان مختلفی از جمله بلوط، گوجه وحشی، خرمندی، تمشک، توسکا، انار، ازگیل، راش، لرگ، انجیر، توت و شیردار قرار گرفته اند.

در فاصله حدود ۱.۵ کیلومتری شمال مجموعه عباس آباد و بالای کوهی که مشرف بر شهر بهشهر و خلیج میانکاله است، بقایای عمارتی که معماری آن مربوط به دوره صفوی می شود کشف شده است. این عماتر حدود ۲۰۰۰ متر مساحت دارد و عمداً‌ از سنگ و آجر ساخته شده است. البته بقایای معماری این کاخ در طی حفاری های باستان شناختی یافت نشده و باستان شناسان بر اساس سفال های به دست آمده از این منطقه و اینکه کاخ اصلی در محوطه اصلی عباس آباد یافت نشده، گمان می کنند که محل استقرار کاخ اینجا بوده باشد.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *